Quizspørsmål 3

Siden forhistorisk tid har mennesker drevet med svømming, og forskere har funnet gamle hulemalerier ved et uttørket elveleie i den sørvestlige del av Egypt, som viser svømmere som svømte her for 10.000 år siden under den siste istid. Hulen nevnes også i filmen ”Den engelske pasienten” og ble oppdaget i 1933 av en ungarsk oppdagelsesreisende László Almásy.
Foyolink

Fra romertiden vet vi at det var høy status å kunne gå i basseng og mange rike romere hadde til og med basseng i sitt eget hus. Svømming ble like viktig som lesing og skriving. I middelalderen var svømming en av de 7 idretter som ridderne ofte konkurrerte i, og i 1603 ble den første svømmeforening opprettet i Japan.
Fotolink

Brystsvømning regnes som den eldste måten å svømme på, og har tradisjonelt vært den svømmearten som barn lærer i skolen, men det er også den tregeste svømmearten og englenderne ble derfor slått av indianere fra Amerika under en svømmekonkurranse i London hvor indianerne introduserte fristilen til Europa.

Historisk sett har kvinner og menn hatt ulike rettigheter i svømming. I de Olympiske leker i Athen i 1896 var det således kun svømming for menn. Når fikk kvinner lov å svømme under OL:
Fotolink

Klikk på rett svar: I London i 1908 eller i Stockholm i 1912